Dragon Majesty Holo Charizard PSA 10

Welke grades zijn er voor Pokemon kaarten?

Om de staat van een kaart vast te stellen, kun je jou kaart opsturen naar gespecialiseerde bedrijven. Bedrijven zoals PSA, Beckett en CGC kijken naar de staat van een kaart. De staat krijgt een cijfer van 1 tot 10. Hoe hoger de staat, hoe meer jou kaart waard is. Verder wordt je kaart gesealed in een speciale verpakking om te voorkomen dat de kaart schade oploopt. Schade aan de kaart betekend altijd dat de waarde lager is.

De kaarten worden gegrade van 1 tot en met 10. De hoogste staat van een kaart wordt bekroont met een 10. De kaarten worden beoordeeld door professionals die op de volgende aspecten van de kaart letten.

De voorkant

De voorkant van de kaart is een van de belangrijkste aspecten omdat dit het eerste zicht van iemand op een kaart is. Wil je dat je kaart de hoogste grading krijgt? Dan moet je er voor zorgen dat de voorkant van de kaart krasvrij is. De professionals die je kaart beoordelen gebruiken daarom ook een microscoop om vast te stellen dat het kaart daadwerkelijk krasvij is.

Positie van de kaart

Zoals bekend zijn de randen van de meeste pokemon kaarten geel. Het kan wel eens voorkomen dat de lijnen niet even zijn. Hierdoor verliest de kaart al zijn waarde terwijl je er eigenlijk niet veel aan kan doen. Er is altijd een kleine kans dat je een pokemon kaart uit een pakje krijgt met deze probleem. Zelf thuis te kijken of de randen correct zijn? Dan moet je kijken of de gele randen allemaal even groot zijn.

Kaart hoeken

Een kaart met een 10 als grade moet rechte hoeken hebben zonder schade. Bij oude kaarten zie je vaak dat de hoeken beschadigd zijn vanwege gebruik. Hoe vaker een kaart gebruikt wordt, hoe sneller de kleur van de hoeken vager wordt. Hierdoor verliest een kaart dan ook altijd zijn waarde. De beste manier om de hoeken heel te houden is om de kaart gelijk in een plastic hoesje te bewaren.

Welke grades zijn er voor Pokemon kaarten?

Pokemon kaarten worden gegrade met een cijfer van 1 tot en met 10. Een kaart heeft de grote kan op een 10 als die net uit een pack komt. Zelfs dan is er een kans dat  het geen 10 is vanwege de positie van de kaart. Hieronder vind je de namen van al de grades.

  1. Poor to Fair
  2. Good
  3. Very Good
  4. Very Good – Excellent
  5. Excellent
  6. Excellent-Mint
  7. Near Mint
  8. Near Mint-Mint
  9. Mint
  10. Gem Mint – Pristine
Dragon Majesty Holo Charizard PSA 10
Voorbeeld: Gem Mint – Prestine Charizard PSA 10

Hoe verstuur ik mijn kaarten voor grading?

Zoals eerder vermeld, zijn er bedrijven die de kaart beoordelen en sealen in en verpakking met een grade erop. Dit wordt gedaan om de waarde van een kaart vast te stellen. Momenteel zijn er drie heel bekende bedrijven die dit voor je kunnen doen. Deze bedrijven zijn ; PSA, Beckett en CGC.

PSA

PSA staat voor Professional Sports Authenticator en het bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten. Allereerst moet je een account aanmaken op PSA om het process te kunnen starten. Als je eenmaal de online submission gedaan hebt, kun je en label uitprinten die je op het pakket moet plakken. Voor je het pakket op de post doet, moeten de kaarten er natuurlijk in. Hiervoor zijn wel eisen natuurlijk. De kaart moet in een plastic verpakking en tussen twee stukken karton.

Om zeker te zijn dat de kaarten goed aankomen, raden we aan om het nog in noppenfolie te verwikkelen. Een envelop met noppenfolie aan de binnenkant is ook mogelijk. De uitgeprinte label moet op de envelop/pakket en kan dan pas op de post. Houd er rekening mee dat het post naar de Verenigde Staten gaat. Dit kan zomaar een paar weken duren voordat het daar aankomt.

Als je pakket bij PSA is aangekomen, wordt die zo snel mogelijk gegrade. Maar houd er rekening mee dat is ook lang kan duren. Dit komt omdat veel mensen hun kaarten opsturen om ze te laten graden. In drukke periodes kan het weleens twee tot vijf maanden duren voordat je een pakket terug kan verwachten.

De grade die jou kaart krijgt is gebaseed op de staat. Zodra de staat bekend is wordt je kaart gesealed en krijgt het een grade en een registratie nummer. De registratie kan van pas komen als je je kaart in de toekomst wilt verkopen. Aangezien het een bloeiende markt is, zul je in de toekomst veel namaak kaarten tegenkomen. Daarom komt het altijd goed van pas om je kaart te graden. Zo kan iedereen zien wat de staat van een kaart is. Verder zal je kaart altijd orgineel zijn nadat die gegrade is. Doordat professionals de kaarten beoordelen, zullen imitatie kaarten er niet doorheen komen.

Er zijn natuurlijk ook kosten verbonden aan dit process. De totale kosten plaatje kun je dan ook vinden op de website van PSA.

Wil je het volledige process weten in details, dan moet je naar de website van PSA.

Beckett

Beckett is een bedrijf dat kaarten grade. Het bedrijf is gevestigd in de Verenigde Staten. Wil je jou kaart opsturen naar Beckett? Dan moet je eerst een account aanmaken. Zodra je een account hebt aangemaakt, volg je een online submission op de website van Beckett. Vervolgens kun je een label uitprinten die je op de pakket of envelop kunt plakken.

Het is natuurlijk ook belangrijk om je kaart zo goed mogelijk te verpakken om een hoge grade te krijgen. Het is verplicht om je kaart in een plastic hoesje te stoppen. Om zeker te zijn dat je kaart niet kreukelt, moet je de kaart tussen twee stukken karton stoppen. Om het daarna in noppenfolie te verwikkelen is om de staat van de kaart zo goed mogelijk te houden. Zodra je kaart verwikkelt is, kan het op de post. Zoals eerder aangegeven, bevindt het bedrijf zich in de Verenigde Staten. Het kan minimaal twee weken duren voordat je pakket daar aankomt.

Ook bij Beckett kijken ze naar de staat van je kaart. Gebaseerd daarop krijgt jou kaart een grade. Het kan zomaar maanden duren voordat je jou kaart terug krijgt vanwege drukte.

Wil je weten hoe heel het process gaat in details, dan kun je de website van Beckett bezoeken.

CGC

Net als de concurrenten van CGC, bevindt dit bedrijf zich ook in de Verenigde Staten. Om je kaart op te kunnen sturen, moet je eerst online een account aanmaken. Dit kan natuurlijk op de website van CSC en het is niet moeilijk.

Zodra je een account hebt aangemaakt, volgt er een online submission process om je kaart naar CGS op te kunnen sturen. In de online submission process geef je aan welke kaart en hoeveel kaarten je wilt opsturen. Zodra deze process is afgerond, kun je een label uitprinten die je bovenop je pakket of envelop moet plakken.

Hoe moet je je kaart verpakken? Nou dat is simpel. De kaart moet in een plastic hoesje zodat het niet kreukelt. Maar alleen een plastic hoesje is niet voldoende. Daarom raden wij jou aan om het vervolgens tussen twee stukken karton te stoppen en vervolgens in noppenfolie te verwikkelen. Zo ben je er zeker van dat je kaart heel aankomt. Je stuurt je kaart natuurlijk op om de waarde van je kaart vast te stellen. Daarom zou het zonde zijn als er iets gebeurd met je kaart tijdens het transport. Het is natuurlijk geen garantie dat je kaart er heel aankomt, maar als je het goed verpakt dan verminder je al de grootste risico’s.

Als je kaart eenmaal bij CGC is aangekomen, wordt die zo snel mogelijk gegrade. Het kan lang duren voordat je jou kaart terug krijgt omdat het steeds populairder wordt en iedereen zijn kaarten opstuurt. Wil je weten hoe het hele process werkt, dan kun je naar de website van CGC gaan.

Bulk korting

PSA, Beckett en CGC hebben alle drie een paar dingen in gemeen. Dat is bulk korting. Als je een kaart opstuurt, kom je veel duurder uit dan iemand die 10 kaarten opstuurt. Zo zijn er veel bedrijven die als 3rd party zich met het process bemoeien. Veel mensen hebben geen flauw idee hoe ze zelfstanding een kaart moeten opsturen. Zo zijn er bedrijven ontstaan die meerdere malen per jaar kaarten opsturen naar PSA of Beckett. Als je 1 kaart opstuurt is het misschien goedkoper om het via een 3rd party te doen. Maar mocht je een echte collector zijn dan is het verstanding om je kaarten zelf op te sturen. Hoe meer kaarten je opstuurt, hoe goedkoper je uitkomt.

Express service

Het is natuurlijk ook mogelijk om je kaarten zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Dit kan met een express service. Het enige nadeel hiervan is dat het heel duur is. Met de express service krijg je jou kaart heel snel terug. Mocht je een pokemon kaart hebben met een hoge waarde? Dan kun je er over nadenken om gebruik te maken van deze service. Is je kaart niet zoveel waard? Dan raden wij je aan om het op de normale manier op te sturen en geduldig te zijn.

Afsluiting

Je hebt dus Pokemon kaarten vers uit een pakje van je booster box gepulled. Nu wil jij deze graag laten graden, maar hoe gaat dat in zijn werk? In dit artikel hebben wij het uitgebreid beschreven voor je. Mocht je nog vragen hebben kun je deze altijd aan ons stellen!

Bekijk ook PCA Grading