Wat zijn Pokémon kaarten?

De Pokémon Trading Card Game is een spel dat al meer dan 20 jaar populair is.
Door de wereldwijde fans is The Pokemon Company de grootste internationale Trading Card Game ooit.
Buiten de Trading Card Game bied The Pokemon Company ook zijn fans het volgende aan:

  • Series / Films
  • Games met veel uitbreidingen
  • Een online versie van Trading Card Game

In de Pokemon Trading Card game kunnen spelers een deck samenstellen met hun favoriete Pokemons, waarna ze tegen elkaar spelen en hun Pokémon inzetten in de strijd om wie de beste Pokémon-trainer is.
Spelers kunnen Theme decks aankopen, Dit zijn samengestelde decks waarmee een speler al van start kan gaan. Verder kunnen spelers booster packs kopen om hun verzameling / decks uit te breiden.
Elk jaar brengt The Pokémon Company 4 sets met kaarten uit zodat het spel fris en leuk blijft.

Wat is Pokémon?

Pokémon is een Japanse franchise die al meer dan 20 jaar bestaat (2021 markeert zijn 25e verjaardag!). Pokémon bestaat als een tv-show, een ruilkaartspel, videogames en speelgoed. De Pokémon zelf zijn wezens die in het wild leven of bij hun eigenaar, ook wel hun trainer genoemd. Het doel van de trainer is om ‘ze allemaal te vangen’, en we bedoelen dan alle 800+.

Wat moet je doen met Pokémonkaarten?

Jongere hebben de neiging om de kaarten gewoon te verzamelen en te ruilen. Terwijl ze misschien ook het ruilkaartspel spelen. Het doel van het verzamelen van de kaarten is om een ​​krachtig kaartspel van 60 te bouwen waarmee je gevechten tegen andere trainers kunt winnen. Maar uw kind is misschien gewoon geïnteresseerd in het verzamelen van de kaarten die hij het leukst vindt of die hij het meest waardevol acht. Iemand die weinig kaarten heeft kan beginnen met een pakket van 60 kaarten dat in een kleine kartonnen doos of in een metalen doos zit aan te schaffen.  Thema-decks worden ook geleverd met een munt en kartonnen markeringen die kunnen worden gebruikt in het spel om te beslissen welke speler als eerste gaat of bij het tellen van schade, maar je kunt in plaats daarvan ook dobbelsteen gebruiken. Kaarten zijn ook verkrijgbaar in boosterverpakkingen van 10, in blikjes of blisterverpakkingen.

Elke keer dat er een nieuw seizoen van het tv-programma uitkomt, worden er nieuwe kaarten uitgebracht. Je kan dit een nieuwe ‘generatie’ of ‘serie’ noemen. De nieuwe serie valt meestal samen met de nieuwste videogametitels. Op dit moment is het ruilkaartspel in de achtste generatie, dus alle nieuwste kaartencollecties zullen “Sword & Shield” op de doos komen te staan hebben.

Wat zijn de verschillende soorten Pokémon kaarten?

Er zijn erg veel verschillende soorten kaarten. Maar om de basis even simpel uit te leggen delen we ze eerst in drie gedeeltes.
De pokemon personages
– De trainers
– De energies

De meest populaire zijn de Pokemon personages zelf, bijvoorbeeld een ‘Charizard’ is mega populair onder alle collectors en vergeet Pikachu niet.
Daarna komen de trainers, zeker de full arts mogen er wezen, maar ook de WOTC trainer kaarten zijn soms erg kostbaar. En als laatste komen we aan bij de minst populaire en dat zijn de energie kaarten. Je hebt ze nu eenmaal nodig om een battle tegen vrienden te spelen, maar verder zijn ze vrij normaal. Gelukkig zijn er ook reverse holo energies, deze kunnen wel in waarde oplopen. Zeker als je een rare holo en/of reverse holo hebt uit het WOTC tijdperk!

Binnen deze drie soorten zijn er ook weer een hoop verschillen te vinden, namelijk:
– Uncommons
– Commons
– Rares
– Non-holo’s
– Reverse holo’s
– Holo’s

– EX
– GX
– V
– VMAX
– Rainbow
– Full arts
– Mega

Charizard pokemon kaart
Een aantal Charizards, de populairste pokemon kaart

De karakters

Elke Pokemon heeft een type (er zijn er 11 in het ruilkaartspel), zoals Fire, Water, Psychic, Metal of Dragon. Elke Pokémon-kaart geeft ook aan hoe “geëvolueerd” het personage is – of het nu in zijn basisvorm, in fase één of fase twee-vorm is – in de linkerbovenhoek. De glimmende kaarten die je waarschijnlijk het liefst wilt, zijn de legendarische Pokémon. Ze evolueren niet en behoren tot de krachtigste kaarten in het ruilkaartspel, en ze zijn ook alleen te vinden in boosterpakketten.

Energies

Deze kaarten zijn nodig om je Pokémon tijdens het spel van energy te voorzien, en je zult altijd basis Energiekaarten vinden in elk pakket dat je koopt. Er zijn ook speciale energiekaarten die een ander soort boost geven, afhankelijk van je type Pokémon.

Trainers

Dit zijn kaarten die je gebruikt voor de items, supporters en stadions die je tijdens een gevecht kunt gebruiken. Eventuele speciale regels op deze kaarten worden onderaan aangegeven.

Pokémon EX-kaarten en GX-kaarten. Wat zijn ze?

Deze Pokémon-kaarten, waar letterlijk “EX” of “GX” op staat (naast de naam van het personage), zijn krachtiger en hebben coolere illustraties. Omdat deze soms ook glanzend of holografisch kunnen zijn, zijn ze zeer gewild bij verzamelaars en kinderen.

Wat zijn uitbreidingspacks en booster packs?

Een uitbreiding is een nieuwe set kaarten die binnen een bepaalde generatie of serie wordt uitgebracht. Elke uitbreidingsrelease bevat ongeveer 100-200 nieuwe kaarten. Er is geen manier om in één keer een volledige uitbreiding te kopen. In plaats daarvan koop je ze in boosterpakketten, dit zijn sets van 10 kaarten die je kunt gebruiken om toe te voegen aan je huidige verzameling. Meestal hebben deze een thema binnen een specifieke uitbreiding, wat betekent dat de kaarten erin alle kaarten kunnen zijn die zijn uitgebracht binnen deze uitbreidingsset. Huidige uitbreidingen zijn onder meer Sword Shield Rebel Clash en Sword & Shield Darkness Ablaze. Een nieuwe uitbreiding, Sword & Shield Vivid Voltage kwam uit in november 2020. Oudere uitbreidingspakketten waar je misschien nog naar op zoek bent, zijn onder meer die van eerdere generaties zoals Sun & Moon, XY, Black & White, Diamond & Pearl of de EX serie.

Hoe weet je of een Pokémon kaart zeldzaam is?

Een klein symbool in de rechter benedenhoek laat je weten hoe zeldzaam een ​​kaart is. Een cirkel op uw kaart betekent dat het normaal is, een ruit geeft aan dat uw kaart ongebruikelijk is en een sterretje betekent dat het zeldzaam is. Op hologramkaarten staan ​​bijvoorbeeld altijd sterren.

Hoe speel je het Pokémon-ruilkaartspel (TCG)?

Er zijn veel manieren waarop je het ruilkaartspel kan leren spelen. De beste manier om te leren is met een Trainer Kit. Het wordt geleverd met twee speelklare decks die jezelf en een vriend stap voor stap door het spel leiden. Als je dit eenmaal gewoon bent, kun je aan de slag met een themadeck. Er zijn ook geweldige bronnen online waar je kan leren spelen: de Pokémon-website heeft een virtuele tutorial, maar je kunt ook online spelregels en richtlijnen voor elke generatie vinden.