Pokémon EX Dragon Latios EX PSA 8

Waarde daling van Pokemon kaarten

Help! Mijn Pokemon kaarten zijn minder waard!

Dat kan inderdaad het geval zijn momenteel. De prijzen van de kaarten zijn momenteel minder waard dan een paar maanden geleden. De kans is dus groot dat als je je Pokemon kaarten recent hebt gekocht, de waarde gedaald is. In principe hoef je je daar niet zorgen om te maken. Tenzij je in de Pokemon kaarten bent gestapt om binnen een dag geld te maken. Dan zit je namelijk op de verkeerde plek.

Wat nu?

De mensen die momenteel wel waarde daling mee maken, wees gerust. De waarde van de kaarten zullen in de toekomst weer stijgen. Dat hebben we al sinds de start van Pokemon TCG ervaren. Niemand had het zich ooit voorgesteld dat de allereerste Pokemon 1th edition booster box voor meer dan 400.000 dollar verkocht zou worden. Terwijl de box een aantal jaren geleden nog niet zo prijzig was. Geduld werd beloond voor de verzamelaars van deze dozen. Ze hebben namelijk meer dan 20 jaar gewacht met het verkopen van hun doos. Daarom hoef je je geen zorgen te maken om de huidige waarde daling. Omdat het op de lange termijn zeker in waarde zal stijgen. Maar dit geldt niet voor alle kaarten…

Welke Pokémon kaarten stijgen wel?

Niet alle kaarten zullen in waarde stijgen. Een normale kaart zal niet zo snel 10.000 euro in waarde krijgen. Waarom niet? Dat komt omdat ze niet zeldzaam zijn en ze ook heel makkelijk te pullen zijn. De kaarten die het meest in waarde zullen stijgen zijn altijd de zeldzaamste kaarten van een set. De kans om zo een kaart te pullen is erg klein. Het kan zo maar zijn dat als je 50 Pokémon pakjes achter elkaar opent, dat je nog steeds niet de zeldzame kaart gepulled hebt. Vandaar dat de waarde van deze kaarten altijd hoger zullen liggen. Om de kaart zeldzaam te houden, heeft Pokemon deze kaarten het minst uitgeprint voor een set. Zeker de oude kaarten in PSA 10 of Beckett 10 met een lage populatie zullen niet snel dalen. Sterker nog, zelfs in deze Pokémon market crash stijgen deze extreem zeldzame exemplaren gewoon.

Populaire Pokémons

Behalve zeldzame kaarten, zijn er ook bepaalde Pokémons waarvan de waarde vaak hoog zal blijven. Het gaat vooral om de eerste starter Pokemon’s en hun evoluties, Pikachu’s, Eevee en z’n evoluties, Mew, Mewto en natuurlijk andere legendarische Pokémons. Kaarten van deze Pokemons zijn geliefd onder de verzamelaars. Daardoor zal de waarde van deze kaarten in de toekomst ook stijgen. Het hangt nu eenmaal af van de vraag en het aanbod. Dit zijn over het algemeen rares of beter waardoor ze wat minder gepulled worden.

Pokémon kaarten laten graden

Om de waarde van je kaarten dan ook vast te stellen, raden wij je aan om je kaarten op te sturen om ze te laten graden. Een nadeel, er zijn kosten aan verbonden. Voordelen? Alleen maar. De kaart zal altijd in goede staat zijn omdat het heel goed beschermd is. Verder zal de waarde in de hoogste grade in waarde stijgen in de toekomst. (Bekijk ook: Welke grades zijn er allemaal voor Pokémon kaarten?) Het is ook makkelijker om hem langer te bewaren. Vroeger waren je kaarten hoogst waarschijnlijk verstopt in een schoenendoos op de zolder zonder hoesjes. De moment dat je na jaren je kaarten weer vond, zag je dat ze versleten en verouderd waren. Daarom is het ook handig om je kaarten te laten graden als je het voor een lange periode wilt bewaren.

Pokémon EX Dragon Latios EX PSA 8
Pokémon EX Dragon Latios EX PSA 8

Conclusie

Het is vrij normaal dat er een daling zit in de markt, dit komt omdat het de afgelopen tijden flink gestegen was. Een correctie is nu eenmaal nodig, maar geen paniek. Het is wachten tot er weer een super vette set uitkomt, een bekende Youtuber een boxbreak doet of iets anders. Want als we de geschiedenis van Pokémon TCG bekijken, dan zitten we nog steeds in een flinke uptrend qua prijzen met een aantal jaren geleden. En onthoud, Pokémon kaarten verzamelen draait niet om winst maken maar om het plezier dat je ermee hebt. Dat de prijzen van je kaarten of sealed producten en accessoires stijgen is een mooie bijkomstigheid.