Black & White Holo Charizard PSA 8

Pokémon in het algemeen

Hierbij gaan we wat dieper in op zeldzame Pokémon kaarten. In deze blog gaan we kijken naar de waardes, verkoop van kaarten, hoe lang bestaat Pokémon, wat is de bedoeling van Pokémon kaarten en hoe herken je neppe Pokémon kaarten? Kortom een stukje algemeen over Pokémon waarbij we een aantal onderwerpen behandelen.

De geschiedenis van Pokémon

Pokémon is in 1995 opgericht in Japan. In eerste instantie was het een role spel op de Gameboy. In 1996 zijn de Pokémon kaarten erbij gekomen eerst in Japan en later ook in Europa. Meerdere van de eerste sets zijn ook in veel talen gedrukt. Later zijn alleen de Engelse, Japanse, Duitse, Italiaanse, Portugese, Chinese, Koreaanse en Spaanse talen overgebleven. Engels en Japans zijn de officiële talen en de talen die het meest voorkomen. De Japanse sets komen altijd als eerste uit, en een paar maanden later volgt de Engelse set in heel Europa en Amerika. De Engelse kaarten zijn ook het meest populaire wereldwijd.

Hoe herken ik zeldzame kaarten en wat zijn zeldzame kaarten

We beginnen ermee wat zeldzame Pokémon kaarten zijn en daarna behandelen we hoe je ze kunt herkennen. Dit onderwerp wordt dus verdeeld in twee koppen om het overzichtelijk te houden.

Hoe herken je zeldzame Pokémon kaarten?

Hoe herken je zeldzame kaarten, vaak zijn dit unieke kaarten die je bij een toernooi krijgt. Charizard’s zijn vaak zeldzamer dan andere kaarten en sommige Pikachu kaarten zijn ook zeldzaam.  Ook heb je een aantal banned kaarten. Dit zijn japanse kaarten die later verbannen zijn. Zo is er een Golbat kaart met een hakenkruis deze is later verbannen. Onderin op een kaart staat meestal een symbool. De ster geeft aan dat het een ‘rare’ kaart is. Deze is zeldzamer dan een rondje of vierkant. Dit komt omdat er vaak maar één kaart met een sterretje in één booster pack zit. Terwijl er veel meer kaarten inzitten met een rondje of vierkantje. Als de kaart een PSA kaart is kan je op de website van PSA ook een populatierapport vinden. In dit rapport staat ook de populatie van de kaart. Als een populatie laag is betekent dit niet automatisch dat die waardevol is. Maar stel dat er een population van 3 is, dan is je kaart wel extreem zeldzaam. Want er bezitten maar twee andere mensen dezelfde kaart in dezelfde grade. Ook is het zo dat GX kaarten zeldzamer zijn dan common/uncommen kaarten. GX kaarten zijn Pokémon kaarten waar GX of EX op staat. Bij eerdere series denk hierbij aan de Platinum series heb je ook Lv. X kaarten. De aller eerste ‘GX Kaarten’ kwamen uit toen The Pokemon Company het overnam van Wizards off the Coast. Zij hebben toen bedacht om er EX kaarten in te doen, deze hadden destijds een zilver randje er omheen. Zie onderstaand voorbeeld, je ziet het zilveren randje en er staat achter de naam van de Pokémon ‘EX’. Bij de aller nieuwste TCG series zijn het ‘V’ kaarten. Dit is geïntroduceerd vanaf Sword & Shield.

Pokémon EX Dragon Latios EX PSA 8
Pokémon EX Dragon Latios EX PSA 8

Wat zijn zeldzame kaarten

Er zijn veel zeldzame kaarten. Error’s van oudere sets, miscuts of misprints zijn vaak het zeldzaamste. Daarnaast kaarten die maar zeer beperkt zijn uitgegeven. Van sommige kaarten zijn er slechts een handje vol uitgegeven waardoor deze heel zeldzaam zijn. Een Pikachu illustrator, No1 trainer card worden genoemd als zeer zeldzame kaarten. De No1 trainer werd uitgegeven als toegangskaart tot een groot toernooi in Japan in 1999. Het gerucht gaat dat er slechts 7 van gemaakt zijn.  Zes van deze kaarten zijn PSA 10’s geworden. Daarnaast heb je een Shadowless Charizard 1e editie, deze is zeer zeldzaam. Een PSA 9 van deze kaart is op 13 juni 2021 voor 32,100.00 dollar verkocht. De PSA 10 bereikte zijn hoogtepunt toen Logan Paul in de Pokémon wereld kwam en er een wist te bemachtigen. Wat Shadowless is zal ik later uitleggen. Wat de meest zeldzame en waardevolste kaart is, is lastig te bepalen. Hier is namelijk erg veel discussie over sommige zeggen de Pikachu illustrator en sommige de eerste editie Shadowless Charizard. We hebben eerder al een blog geschreven over de 10 duurste Pokémon kaarten.

Wat zijn Shadowless Pokémon kaarten

Shadowless Pokémon kaarten zijn kaarten van de eerste set zonder de dik gedrukte HP letters, de HP letters zijn bij deze kaarten dun gedrukt. De kaarten kunnen zowel eerste editie als unlimited zijn. Een eerste editie Pokémon kaart kan je herkennen aan een zwart eerste editie logo links in het midden op de kaart. Praktisch is er dus een heel klein verschil tussen een Shadowless Charizard en een unlimited base Charizard. Shadowless kaarten zijn alleen in het Engels niet in andere talen gedrukt. Ze waren zeer beperkt gedrukt, dit komt omdat het als een test diende. Het zijn namelijk de aller eerste Engelse Pokémon kaarten die op de markt verschenen. Om ze even op een rijtje te zetten:

 • First edition Shadowless base set
 • Shadowless base set
 • Unlimited base set
 • Base 2 set

  De ‘base set’ is dus in vier verschillende varianten gedrukt over een verschillende tijdsperiode. En dan niet vergeten dat er ook nog verschillende talen bij komen kijken. Zo heb je ook de Nederlandse unlimited base set en de Nederlandse shadowless base set maar in het Nederlands zijn er weer geen shadowless kaarten. Vrij ingewikkeld allemaal, maar gelukkig leer je dit snel genoeg als je eenmaal begint met het sparen.

De sterkste Pokémon  kaart

We hebben vaak de vraag gekregen wat nu precies de sterkste kaart is ter wereld. Dit is een hele speciale kaart, namelijk de Shadow Lugia. Het nadeel hieraan is weer dat het een Jumbo kaart is. Dat houdt in dat deze niet gebruikt mag worden tijdens het spelen van het spel. Deze is dus puur voor de sier, maar wel de sterkste kaart ooit gemaakt. Deze kaart heeft namelijk 1000 aanvalspunten met één aanval en 300 levenspunten. Ken jij een Pokémon die deze aanval kan tegenhouden? Want ik kan me zo geen Pokémon bedenken die meer dan 1000 levenspunten heeft. En wie is er nu niet dol op de legendarische Lugia?

De waarde van Pokémon kaarten

De waarde van Pokémon  kaarten verschilt heel erg. Commons/uncommons zijn vaak 0,10 tot 0,50 euro waard mits je ze per stuk los aanbied. Als je de kaarten in grotere hoeveelheden verkoopt slechts 2 tot 5 cent per stuk. Dit geld voor de sets van na 2016 voornamelijk. Bij de oudere sets ligt het aan conditie en van welke sets ze exact zijn. Uiteraard zijn er uitzonderingen op deze regel. Binnen de Pokémon wereld zijn er een aantal websites die je kunnen helpen met de waarde bepaling van je kaarten Pokémon. Websites zoals Cardmarket, Tcg player, Troll en toad en Ebay. Er zit wel een verschil in tussen een prijs vragen voor een kaart en waar de kaart daadwerkelijk voor verkocht is. Kijk bijvoorbeeld op Ebay vooral naar Ebay sold listings, dit kun je selecteren via een filter. Let er ook bij op, waar de kaart vandaan kwam. In Amerika liggen de prijzen iets lager, maar als je daar iets koopt betaald je flink aan verzendkosten en douane kosten. Die je weer niet hebt als je binnen Europa een kaart aanschaft.

Waar kan ik het beste kijken hoeveel mijn kaarten waard zijn?

Voor de Europese markt worden de prijzen van Pokémon Cardmarket het meeste aangehouden. Voor PSA kaarten raden wij eBay sold listining aan. Ook kan je natuurlijk naar een gemiddelde kijken van deze websites. Houd er wel rekening mee dat als je meerdere kaarten in 1 keer wil verkopen je het ook aantrekkelijk moet maken voor de koper. Op het moment dat jij alle individuele prijzen pakt en dit optelt en die prijs vraagt, is de kans groot dat je dat bedrag er niet voor krijgt. De koper zal namelijk of de kaarten willen verkopen of relatief goedkoper kaarten voor de eigen collectie willen. Als je echt het maximale geld uit je kaarten wil halen is het, het slimst om de duurdere kaarten los te verkopen. Dan de rest commons/uncommens in bulk. Bij het verkopen van kaarten moet je ook goed naar de conditie kijken. Zie je witte puntjes? Kreuken of zware beschadigingen. Dan is de kaart vaak minder waard. Je hebt ook de mogelijkheid om een veiling te starten, dit kun je doen vanaf een heel laag bedrag zodat er extra veel kopers op af komen. En wie weet heb jij geluk en starten zij een biedoorlog tegen elkaar, waardoor je veel meer geld voor je kaart krijgt dan je had gedacht.

Hebben Pokémon accessoires ook waarde?

In dit artikel hebben we het over waardes van kaarten gehad. Er zijn echter veel andere artikelen van Pokémon in omloop. Denk hierbij aan flippo’s, spellen, knuffels, tekeningen, pokeballen en nog veel meer accessoires. Voor een goede indicatie van zoiets kan je het beste op eBay kijken. In sommige gevallen is het ook gewoon wat iemand ervoor over heeft. Flippo’s bijvoorbeeld zijn niet veel waard los €0,10 cents ongeveer voor gewone. Maar een zeldzaam item uit de begin jaren van Pokémon kan weer heel veel geld opleveren. De Gameboy spellen met een doosje en boekje erbij ook. Gooi dus nooit zo maar iets weg wanneer jij je oude collectie vindt, alles is geld waard.

Waar kan ik mijn Pokémon kaarten verkopen?

Je kent de waarde en wil gaan verkopen wat nu? Allereest is het handig om goede foto’s te maken. Dit kan met je telefoon of fotocamera doen. Zorg voor goed licht en het liefst een zwarte achtergrond, dit is nodig om de whitening (witte vlekken van de kaart) op de achterkant te zien. Maak jij foto’s op een witte achtergrond? Dan is het een stuk lastiger te zien voor de toekomstige kopers. Zorg ervoor dat je foto’s van goede kwaliteit zijn en het liefst zo veel mogelijk verschillende foto’s van verschillende hoeken. Of een duidelijke video maken van de voorkant en achterkant. Hoe meer beeldmateriaal en hoe duidelijker het is, hoe meer kans je hebt om de kaart te verkopen.

Daarna ga je bepalen op welk medium platvorm je wilt gaan verkopen. Facebook en Instagram zijn qua social media’s het handigste om op te verkopen. Op Instagram kun je ze op je verhaal zetten of op je pagina zelf met een prijs erbij. Op Facebook kun je Pokémon Facebook groepen joinen en daarop al je kaarten aanbieden. Dit kan via een sale waarbij je meerdere kaarten plaats in één advertentie, of je doet ze allemaal los. Op het begin moet je het gewoon doen, je leert vanzelf wel voor jezelf wat jij de fijnste manier vindt en waarmee je het meeste/snelste kunt verkopen. De meeste mensen maken een nieuw Instagram profiel, puur voor Pokémon. Bekijk anders eens onze Instagram pagina. Bij Facebook zijn er veel verschillende Facebook groepen. De Facebook groep: Pokemon Kaarten Verkoop/Veiling/Flashsales is een van de grootste met meer dan 4.200 leden en groeit hard. Iedereen is welkom om daar Pokémon artikelen te kopen en verkopen. Daarnaast heb je nog Marktplaats, tweedehands en natuurlijk lokale marktplaatsen op facebook of (rommel)markten. Ook heb je nog genoeg andere websites die je kan gebruiken om Pokémon kaarten te verkopen. Ook zijn er lokale winkels van Pokémon die kaarten opkopen. Wij wensen je veel succes met het verkopen van jouw kaarten.

Neppe Pokémon kaarten

Helaas komen ze vaak voor, de neppe Pokémon kaarten. Maar hoe herken je deze nou? Deze neppe kaartjes worden ook wel Proxy of custom genoemd. Dit zijn kaarten die van Aliexpress of Wish af komen, maar ook van andere sites tegenwoordig. Let daarom altijd goed op als je kaarten gaat aanschaffen.

Hoe herken je neppe Pokémon kaarten

De neppe kaarten zijn op een aantal manieren te herkennen. Hoe langer jij in de hobby zit, hoe makkelijker het zal worden om ze te onderscheiden.

 • De lettertype is anders
 • De textuur ontbreekt
 • Een vreemde soort glim op de voorkant van de kaart
 • De centering is vreemd
 • De kleuren kloppen niet
 • De achterkant is anders
 • Het logo van de set is verkeerd
 • De naam van de kaart bestaat niet
 • De energie logo’s op de kaart zijn heel anders

  Let hier dus heel erg goed op, want deze kaarten zijn waardeloos. Laat jezelf niet oplichten, in de Facebook groepen is het verboden om neppe kaarten aan te bieden. Mocht je ooit in het bezit komen van deze neppe kaartjes, verscheur of verband ze dan. De ultieme test om te kijken of je kaart nep of echt is, is door hem doormidden te scheuren. Zit er geen zwarte inkt in het midden, na het verscheuren? Dan weet je zeker dat je een neppe doormidden het gescheurd. Maar wij raden het niet aan om je kaarten doormidden te scheuren om te kijken of ze nep zijn. Want wat nou als jij dit doet met een dure kaart en die blijkt wel echt te zijn? Een verscheurde kaart heb je niks aan. Vraag daarom altijd advies aan andere als je twijfelt, het zal je verbazen maar de Pokémon community is een hele vriendelijke.

Wat is nu precies de bedoeling van deze kaarten?

Er zijn genoeg mensen die zich afvragen wat de bedoeling is van Pokémon kaarten. Je kan er battles mee doen (het originele spel echt spelen), gewoon verzamelen, ruilen of erin handelen. Ook kopen veel mensen het voor hun kinderen zodat zij mee kunnen doen met de hype op school. Praktisch is het een hobby die je leuk vind, niet leuk vind of er tussen in. Er is niet een definitief antwoordt wat nu precies de bedoeling is. Wij vinden het vooral mooi door de nostalgie en het is een hele gezellige community. Je kunt er zelfs nieuwe vrienden door maken!