Hoeveel zijn mijn Pokemon kaarten waard?

Hoeveel euro zijn mijn Pokémon kaarten waard?

Wat is de waarde van mijn Pokémon kaarten?

Stel je eens voor. Je opent een booster pack en je ziet een mooie glimmende Pokemon kaart. Ze zult je natuurlijk afvragen; Hoeveel is mijn Pokémon kaart waard? In deze blog leggen wij jullie uit hoe je weet of jou Pokémon kaart wat waard is. Dit geld natuurlijk niet alleen voor kaarten die je uit een booster pack haalt. Maar ook over Pokémon kaarten die jij al vanaf kinds af aan hebt. Juist de oudere kaarten in een goede staat kunnen erg veel geld waard zijn. Maar je moet wel leren hoe je deze waardes kun opzoeken, het is namelijk nog niet zo simpel als je denkt.

In iedere pakje bevindt zich minstens een zeldzame kaart. De zeldzame kaart is ook glimmend. Maar dat betekend niet dat het kaart direct veel waarde heeft. Pokémon brengt altijd nieuwe kaarten uit sinds het begin in de jaren 90. Het is niet moeilijk om erachter te komen hoeveel je Pokémon kaart waard is. We leven nou eenmaal in een tijdperk van internet en computers. Met dank aan Cardmarket, Troll & Toad en Ebay kunnen we meestal achterhalen wat een kaart waard is door te kijken voor hoeveel ze rond gaan.

Pokemon e-book banner

Staat van de kaart

Voor je op internet kijkt hoeveel je kaart waard is, is het belangrijk om de staat van de kaart te bekijken. Niet alle kaarten komen perfect uit een booster pack en sommige hebben ook kleine beschadigen waardoor de kaart al een deel van zijn waarde verliest. Kijk bijvoorbeeld naar de centering van de kaart. Het is ook belangrijk dat de kaart geen krassen heeft. Als je eenmaal je kaart gecontroleerd hebt kun je op internet naar de waarde zoeken. Onthoud goed dat verzamelaars alleen jou vraagprijs willen betalen als je de juiste staat bij de kaart vermeld. Er zijn tien verschillende staten voor Pokémon kaarten. Dit gaat dus vanaf de slechtste kant (heavy played), kaarten die helemaal verkreukeld, gescheurd of bekrast zijn. Tot aan de pack fresh (minty mint) kaarten in perfecte staat. Maar zelfs een kaart die jij net uit een booster pack hebt gehaald, is niet per definitie mint. In de fabriek kan er al iets fout zijn gegaan met de kaart, als deze niet helemaal recht erop is geprint. Of als de hoekjes niet goed zijn gesneden, de zijkanten beschadigd zijn of er krassen op zijn gekomen tijdens het inpakken. Heb jij al je kaarten als kind direct vanuit een booster pack in een map of sleeve gedaan en veilig opgeborgen? Nou, dan kunnen we je bij deze feliciteren. Je kaarten zijn namelijk nog in erg goede staat!

Waarde van de kaart

Een vraag die wij vaak krijgen; ”Hoeveel euro zijn mijn Pokémon kaarten waard?” Dat is een goede vraag!
Een kaart heeft altijd twee waardes als deze in goede staat is, raw en Graded. De staat van raw kaarten zijn nog niet vast gesteld. Daarom zijn raw kaarten ook goedkoper dan graded kaarten. Bij graded kaarten verschilt de waardes ook. Een Gem Mint (psa 10) zal altijd meer waard zijn dan een Mint (psa 9). Je kunt een graded kaart zien al de potentie van een raw kaart. Als je een kenner bent, dan weet je vaak ook of een raw kaart een Gem Mint is.

Daarna kun je op websites zoals Troll & Toad, Ebay en Cardmarket de waarde van je kaarten checken. Als je op Ebay je kaart opzoekt, zul je vaak je kaart raw of graded vinden. De prijs van deze kaarten op Ebay geven je een prijs indicatie. Ook kun je zien voor hoeveel de kaart in het verleden verkocht was. Je kunt altijd proberen om boven de prijs van andere te zitten, maar dan is de kans natuurlijk kleiner dat je kaart verkocht wordt. Verzamelaars die het geld snel kunnen gebruiken zullen heb dan ook vaker onder de marktwaarde verkopen. Dus mocht je niet tevreden zijn met de huidige waarde van je kaart? Dan raden wij je aan om te wachten.

Hoe ouder de kaarten, hoe hoger de waarde?

Nou dat klopt niet altijd. Het is namelijk ook belangrijk wat voor kaart je wilt verkopen. Want niet alle kaarten hebben veel waarde. De kaarten die glimmend zijn, zijn altijd meer waard dan de normale kaarten. In iedere set zitten meerdere glimmende kaarten. Ook is er een kans dat je een hele zeldzame kaart pulled uit de set. Dat betekend dat het niet vaak voorkomt dat iemand de kaart trekt. Deze zeldzame kaarten zijn dan ook altijd de duurste kaarten van de set. Om een voorbeeld te geven: De meest zeldzame kaart in de Shining Fates reeks is de Rainbow VMAX Charizard. De raw prijs van deze kaart loopt momenteel al op tot 300 euro.

Hoeveel zijn mijn Pokemon kaarten waard?

Ik heb mijn oude Pokémon kaarten gevonden wat nu?

Om het wat duidelijker te maken heb ik hierboven een foto toegevoegd van wat Shining Legends kaarten in één toploader. Deze gaan namelijk allemaal graded worden door PSA. Ik pak één van de kaarten en trek aan het gekleurde lipje. Hierdoor schuift de kaart heel gemakkelijk uit de toploader. Toploaders zijn een stevig plastic hoesje dat je om de kaarten heen doet om ze te beschermen. Vervolgens haal ik de kaart uit de sleeve en bekijk de voorkant en achterkant goed. Schat ik deze op minimaal NM-Mint (PSA 8)? Mooi, dan kunnen ze dus naar PSA toe om een PSA slab erom te krijgen. Het is dus heel belangrijk dat je zelf eerst leert welke staten er zijn voor de Pokémon kaarten en in welke staten jouw kaarten zich bevinden. Ik heb nu dus de staat van mijn Shining Volcanion achterhaald. Nu ga ik naar een van de boven genoemde websites, bijvoorbeeld Ebay. Hier vul ik de naam van de kaart ”Shining Volcanion” en het nummer in ”27/73”. Ik schrijf dus op Ebay het volgende ”Shining Volcanion 27/73 NM-Mint”. Vervolgens zie ik mijn kaart met dezelfde staat voorbij komen. Ik zet mijn filters nu op ”afgelopen objecten & verkochten objecten”. Ik zie hier nu een heel overzicht met mijn kaart wanneer ze zijn verkocht en voor hoeveel geld. Zie de afbeelding hieronder.

Hoe verkoop ik een Pokemon kaart

Ik zie dus dat er eentje op 17 maar 2021 verkocht is voor 17,27 euro en eentje op 5 juni 2021 voor 13,62. Ik ga mijn kaartje nu dus op Cardmarket zetten voor 15 euro. Ik ga er mooi tussenin zitten en hopelijk krijg ik hem snel verkocht.

Conclusie

Het is dus vrij ingewikkeld om de waarde van je Pokémon kaarten te bepalen, er komt namelijk veel bij kijken. Wat is de staat van de kaarten? Welke versie van een bepaalde kaart is het? Voor hoeveel euro gingen gelijkwaardige kaarten van deze versie op het internet? Dit proces kost er veel tijd en je moet aardig wat kennis opdoen van de Pokémon wereld. Daarom besluiten veel mensen die hun collectie vinden om deze voor een X bedrag in één keer te verkopen. Houdt er wel rekening mee, dat je vaak minder geld krijgt als je alles in één partij verkoopt. Dan wanneer je het los verkoopt. Wij wensen je veel succes met het uitzoeken van de waardes van jouw collectie en de verkoop ervan!