Pokémon-kaarten zijn weer in de mode. En met de stijgende belangstelling is er nu een bloeiende markt voor het kopen en verkopen van de kaarten van deze spelshow. Naarmate het aantal mensen dat Pokémon-kaarten wil kopen blijft toenemen, neemt ook het aantal oplichters toe dat van de trend wil profiteren en snel geld wil verdienen. Bij energieprijzen vergelijken weet je zeker dat je te maken hebt met legitieme aanbieders, maar bij het kopen van de Pokémon-kaarten is dit dus niet het geval. Dit ondervond ook de beroemde YouTuber Logan Paul, die een doos kocht voor een flink bedrag terwijl het later nep bleek te zijn.
Het ergste is nog dat Logan Paul een Pokémon-adviseur in handen genomen, maar alsnog trapte hij dus in de truc van de oplichters. Hoewel de gemiddelde persoon niet het geld heeft om een gespecialiseerde adviseur in te huren, kun je gemakkelijk een nep-Pokémon-kaart identificeren met een beetje advies. Deze gids leert je hoe je een vervalsing kunt herkennen en jezelf kunt beschermen tegen het kopen van een nep kaart. Maak hier dus gebruik van zodat je niet het voorbeeld van Logan Paul volgt!
Je moet beginnen door naar de kaart te kijken. Stel jezelf dan de vraag: lijkt er iets niet in orde? Lees het en controleer of er eenvoudige fouten in de kaart staan. Hier is een korte lijst met kenmerken om te controleren:
- Bestaat deze Pokémon?
- Heeft de kaart een accent op elke afzonderlijke “e” in Pokémon?
- Is de kaart vrij van spelfouten en duidelijke grammaticale fouten, zoals ontbrekende interpunctie?
- Heeft de kaart het jaar waarin deze is gedrukt?
- Heeft de kaart het aantal elementaire symbolen op alle juiste plaatsen van de kaart?
- Heeft de Pokémon een redelijke hoeveelheid HP? Als je bijvoorbeeld een Eevee hebt met meer dan 1.000 HP, dan is die kaart waarschijnlijk nep. Als je niet zeker weet wat onredelijk is, kun je de kaart opzoeken in de Pokémon TCG-kaartendatabase om een marge te krijgen van waar de HP zich gewoonlijk bevindt.
Als je op een of meerdere van deze vragen nee hebt geantwoord, is de kans groot dat je met een nep-Pokémon-kaart te maken hebt. Dit is dan ook een geweldige en gemakkelijke manier om een nep onmiddellijk te herkennen.
Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar een eenvoudige stap die je ook kunt nemen om te controleren of de kaart echt is, is door te controleren of de kaart een echte Pokémon-kaart was die op een bepaald moment werd gedrukt. Ja, mensen verzinnen gewoon nepkaarten met onofficiële kunst en verkopen ze online. Je kunt een kaart die je wilt gaan kopen al verifiëren met een snelle zoekopdracht. De officiële website van Pokémon Trading Card Game heeft een kaartendatabase, evenals de fansite Bulbapedia. Opmerking: de officiële website bevat geen speciale reeksen kaarten, dus zorg ervoor dat je je kaart in meerdere kaartdirectory’s zoekt om er zeker van te zijn dat je te maken hebt met een echte Pokémon-kaart.